Powered by Smartsupp
Přesné vyladění barev monitoru a dalších periferií v reklamní agentuře, grafickém studiu či fotoateliéru patří k základům úspěšné práce. Přitom nemusí jít o věc náročnou na znalosti či finance – na trhu lze najít i dostupná a přitom kvalitní řešení.

Kalibrace: přesná i dostupná

13.08.2020

10.3.2012

V profesionální práci malých a začínajících studií nebo grafiků na volné noze bylo vždy ožehavou otázkou řešení problému barevné věrnosti monitorů a dalších periferií. Ceny kalibračních sond totiž bývaly důvodem stálých odkladů jejich pořízení. Dnes však díky sondám ColorMunki Display a i1 Display Pro dostane kupující za relativně málo peněz docela hodně muziky. Pro redakční test jsme zvolili pokročilejší sondu i1 Display Pro, neboť oproti levnější variantě ColorMunki Display nabízí při shodném hardwaru pokročilejší sw výbavu.

 

Produktový design a obsah dodávky

Na první pohled zaujme design obalu, atraktivně řešený matným laminem s lesklým parciálním lakem – celoplošná černá, bílé písmo a tři nevelké barevné vizuály působí technicistně. Uvnitř krabice se nachází sonda, CD se softwarem a čtvercová brožura, vše v kombinaci černo-stříbrné (černo-šedé). Vlastní sonda má vestavěn překlápěcí difuzor pro měření dopadajícího světla (Ambient lighting), posuvné protizávaží a USB konektor.

 

Instalace softwaru a příprava testu

Test jsme pojali spíše jako názorného průvodce pro grafiky, kteří při pohledu na podrobné technické údaje, grafy průběhu RGB kanálů a hodnoty „delta něco“ dostávají osypky. Z dodaného CD proběhla instalace na iMac v pár minutách a hned po spuštění vyskočila nabídka upgradu (verze 1.3.1). Po jeho instalaci a odkliknutí připojené sondy (daný model spustí „své“ bundlované služby) nabídne Workflow Selector kalibraci displeje.

 

Nastavení typu monitoru a hlavních hodnot

Základní panel kalibrace monitoru Display Settings nám nabídl iMac s White LED technologií. Pro grafiku či fotografii je jasnou pákou režim Advanced a volba kalibračního targetů s nejrozsáhlejší tabulkou barev (v nabídce tři možnosti: 119, 250, 478). Pro iMac zůstala volba manuálního jasu, kontrastu a souběhu RGB kanálů neaktivní (podobně u Apple monitorů či notebooků), při kalibraci LCD monitoru Wide Gamut jsme ruční nastavení zaškrtli. Během měření daného monitoru nás program občas vyzval k opravě toho či onoho nastavení přes OSD menu – opět s názornými obrazovými pokyny.

Klíčovým krokem je nastavení požadované specifikace cílového bílého bodu. Kromě výběru z předvolených standardů (nastaven CIE Illuminant D65 – 6 500 K) a nativní hodnoty je k dispozici nabídka měření okolního osvětlení nebo light boxu s normovaným osvětlením optickou sondou. Program vyzve k překlopení difuzoru do polohy pro měření okolního světla a přesunu sondy na správné místo – výhodou je tu délka a poddajnost USB kabelu. Opomenutí krytky v nesprávné poloze není možné, neboť program pokračuje až po úpravě sondy dle obrazového návodu. Konstrukční řešení s integrovaným překlápěcím difuzorem zabrání situaci, kdy nasazovací krytku jako naschvál ne a ne najít.

 

Průběh kalibrace a měření uniformity

Po navolení nejrozsáhlejšího targetu (478 barev logicky vede k lepším výsledkům) již vlastní měření probíhalo automaticky a protože se zbarví celá plocha monitoru, není nutné dbát na přesnou polohu sondy. Jiná situace je ovšem při měření uniformity displeje, kde se v devíti zónách přesně vykreslí požadovaná pozice pro sondu.

 

Naměřené výsledky a ukládání ICC profilů

Výsledek měření se nejprve zobrazí jako tabulka, kde jsou čtvercová políčka targetu dělena úhlopříčně – v horní části je původní barva, v dolní pak nově nastavená správná hodnota. Také zde můžeme být překvapeni výraznými odchylkami, o nichž jsme předtím neměli ani tušení. Výsledky kalibrace lze formou ICC profilu uložit pro aktuálního uživatele či do systému pro všechny uživatele. Ještě si můžeme zvolit dobu na připomenutí rekalibrace a prohlédnout okno Report, kde jsou číselně vypsány podrobnosti a vyhodnoceny průměrné i maximální hodnoty odchylek.

 

Hodnocení  na závěr

Greenhorn vstupující do světa kalibrací velice ocení podrobné informace, jež vysvětlují nastavení správných parametrů či upozorňují na chyby během měření. Velkým přínosem v dané cenové kategorii je možnost kalibrovat displeje se standardním i s rozšířeným gamutem a volit různé typy podsvitu. Jestliže můžeme s klidným svědomím dát palec nahoru pro sondu i1 Display Pro, u její levnější opičí sestřičky je na zvážení každého, zda vyhoví jeho nárokům. Sama sonda zaručuje vysokou kvalitu (OEM verze se bundlují k monitorům špičkových značek), ale typ software omezuje její plné využití. Proto všichni, kdo vidí v kalibraci cestu k barevné věrnosti svých grafických zakázek i vyššímu profesnímu renomé, by se měli zamyslet nad skvělým poměrem cena/výkon sestav i1 Display Pro či ColorMunki Display.

V. Kolenský

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online, v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.